
 
Public Notice 
 
 

 
PUBLIC CONSULTATION MEETING 

ON DRAFT BY-LAW NUMBER CA29 0040-39 ENTITLED 
 
BY-LAW NUMBER CA29 0040-39 MODIFYING ZONING BY-LAW NUMBER CA29 0040 IN 
ORDER TO ADD STANDARDS APPLICABLE TO “SPLIT-LEVEL” BUILDINGS, PROVISIONS 
REGARDING STORAGE AREAS FOR GARBAGE, RECYCLABLE MATERIAL OR ORGANIC 
MATERIAL, AND PROVISIONS RELATED TO THE FLOOR/SITE RATIO AND THE 
BUILD/LAND RATIO OF A SERVICE STATION 
 
 
TO ALL PERSONS WHO MIGHT BE INTERESTED IN PIERREFONDS-ROXBORO BOROUGH'S 
DRAFT BY-LAW NUMBER CA29 0040-39: 
 
  NOTICE is hereby given by the undersigned: 
 
  THAT the Borough Council, following the adoption by resolution number  
CA18 29 0371 at the regular sitting held on December 3, 2018 of the draft by-law entitled as hereinabove, 
will hold a public consultation meeting on Monday, January 14, 2019, at  
6:30 p.m., at the Borough Hall, located at 13665, boulevard de Pierrefonds, in conformity with the provisions 
of the Act respecting land use planning and development (R.S.Q. c. A-19.1). 
 
   THAT the object of draft by-law is to modify zoning by-law CA29 0040 in order to add 
standards applicable to “split-level” buildings, provisions regarding waste, recyclable material or organic 
material deposits, and provisions related to the floor/site ratio and the build/land ratio of service stations. 
 
  THAT in the course of this public meeting the Mayor of the Borough or another member of 
the Council will explain this draft by-law and the consequences of its adoption, and also hear parties who 
wish to express their concerns. 
 
  THAT this draft by-law contains provisions relating to a by-law that is susceptible to be 
approved by referendum. 
 
  THAT this draft by-law is available for examination at the Borough Secretary’s Office, 
Monday to Thursday, from 8 a.m. to noon and from 1 p.m. to 4:45 p.m. and Friday from 8 a.m. to noon. It is 
also available on the “Public Notices” page on the Borough’s website at           
ville.montreal.qc.ca/pierrefonds-roxboro. 
 
GIVEN IN MONTREAL, BOROUGH OF PIERREFONDS-ROXBORO  
This twelveth day of December of the year 2018. 
 
 
The secretary of the Borough 
 
 
 
Suzanne Corbeil, Attorney 
 
/rl 



PROVINCE DE QUÉBEC 
 
VILLE DE MONTRÉAL 
ARRONDISSEMENT DE PIERREFONDS-ROXBORO 
 
 

DRAFT BY-LAW CA29 0040-39 
 

BY-LAW NUMBER CA 290040-39 MODIFYING ZONING BY-LAW CA29 0040 IN ORDER 
TO ADD STANDARDS APPLICABLE TO “SPLIT-LEVEL” BUILDINGS, PROVISIONS 
REGARDING STORAGE AREAS FOR GARBAGE, RECYCLABLE MATERIAL OR 
ORGANIC MATERIAL, AND PROVISIONS RELATED TO THE FLOOR/SITE RATIO AND 
THE BUILD/LAND RATIO OF A SERVICE STATION 
 
 
At the Borough of Pierrefonds-Roxboro regular sitting held at the Borough Hall located at 13665, 
boulevard de Pierrefonds in Pierrefonds, on December 3, 2018 at 7 p.m., in conformity with the 
Cities and Towns Act (L.R.Q., Chapter C-19), at which were present: 
 
Mayor of the Borough Dimitrios (Jim) Beis 
 
Councillors Catherine Clément-Talbot 
 Yves Gignac 
 Benoit Langevin 
 Louise Leroux 
 
All members of the Council and forming a quorum under the chairmanship of the Mayor of the 
Borough, Mr. Dimitrios (Jim) Beis. 
 
The Director of the Borough, Mr. Dominique Jacob and the Secretary of the Borough,                   
Me Suzanne Corbeil, were also present. 
 
THE BOROUGH COUNCIL ENACTS THE FOLLOWING: 
 
 
The zoning by-law CA29 0040 is modified as follows 
 

 
ARTICLE 1 By-law CA29 0040 is modified at article 25 entitled “Terminology”, in order to 

include the following definition: 
 

SPLIT-LEVEL FLOOR 
 

Floor composed of two (2) sub-levels (split-level), which meet the following criteria: 
 
The vertical distance between the two floor levels does not exceed 1.52 meters; 
 
The highest floor level does not represent more than 60% of the gross floor area. 
 

The same article 25 is also modified in order to replace the definitions of “storey” and             
“ground floor” as follows: 
 

STOREY 
 

Portion of a building between the upper surface of a floor and that of the floor immediately 
above, or in the absence of same, of the ceiling. 
 
The number of storeys in a building is calculated starting at the ground floor. 
 
A storey delimited by a split-level floor is considered as a single floor for the purposes of 
this by-law, including for the calculation of the number of storeys in a building. 
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GROUND FLOOR 

 
Single floor which is not a basement or a cave and whose floor is at a maximum vertical 
distance of 2 m above the medium level of the centre of the road, calculated with the total 
width of the lot. 
 
In the case of a split-level: 
 
- Only the storey which is accessed by the door located on the main façade of the 

building  is considered for the calculation mentioned in the previous paragraph; 

- The vertical distance mentioned in the previous paragraph is at the most 1.52 metre. 

A storey which vertical distance between the floor and the medium level of the centre of 
the road is higher than the values mentioned in the previous paragraphs is considered as a 
second floor. 

 
 

ARTICLE 2 Article 109 is modified by replacing the second paragraph by the following: 
 

Notwithstanding any provision of the present by-law, a projection of an outside wall in 
relation to the foundation wall is not considered in the calculation of the setback margins if 
this projection is only made of exterior cladding and provided that it does not exceed      
0.15 m. 

 
 

ARTICLE 3 Article 138 is modified in order to add to the table line 30.1 as follows: 
 

Authorized use, 
building, structure 
or accessory 
equipment and 
projection  for the 
main building 

Front Yard  Side Yard 
not adjacent 
to a street  

Side Yard 
adjacent to a 
street  

Rear Yard 
not adjacent 
to a street 

Rear Yard 
adjacent to 
a street  

30.1. SEMI-
BURIED 
CONTAINER FOR 
WASTE, 
RECYCLABLE 
MATERIAL OR 
ORGANIC 
MATERIAL 

No  Yes Yes Yes Yes 

a) Minimum 
distance from a 
landsite boundary 
line, other than a 
street line 

-  1.5 m  1.5 m  1.5 m  1.5 m  

b) Other standards 
applicable 

See Article 142 

 
ARTICLE 4 Article 142 is replaced by the following: 
 
 

142. ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO THE STORAGE OF 
GARBAGE OR MATERIALS FOR RECYCLING OR ORGANIC MATERIALS 

In addition to the provisions applicable in virtue of article 138, the following provisions 
apply to an area for the storage of garbage or materials for recycling for the use of a main 
building:  
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1° In the case of a building with 6 or more dwelling units or 10 or more rooms, a space 
must be reserved, inside or outside the building, for the storage of garbage and 
materials for recycling. The table that follows establishes the type of area authorized 
in terms of the total number of dwelling units in the building.  When the word “Yes” 
appears on the line for the type of storage area, this type of storage area is authorized 
to serve a building containing the number of dwelling units or rooms shown in the 
corresponding column. 

 Number of dwelling units or rooms per building 

Type of area authorized 
for the storage of 
garbage and materials 
for recycling 

6 to 8 dwelling 
units or 10 to 17 
rooms  

9 to 23 dwelling 
units or 18 to 47 
rooms  

24 or more 
dwelling units or 
48 or more 
rooms  

Garbage receptacle for 
containers or bins 

Yes No  No 

Outdoor enclosure for 
containers or bins 

Yes Yes No  

Storage area inside the 
main building 

Yes  Yes  Yes  

Outdoor semi-buried 
container 

Yes Yes Yes 

 
2° A storage area for garbage and materials for recycling or a semi-buried container 

must not obstruct any emergency exit. 

3° It is obligatory to use a storage area for garbage installed inside a main building.  

4° A garbage receptacle must be contiguous with a wall of the main building and be 
placed at least 6 m away from the main façade of the building. 

5° A garbage container and a storage area inside the main building main building and 
serving a use in the “Multi-family dwelling (h3)” category or “Collective housing 
(h4)” category with more than 6 dwelling units or more than 10 rooms must have a 
minimum volume of 0.57 m3 per dwelling unit. A semi-buried container for the same 
use must have a minimum volume of 0.40 m3 par dwelling unit. The required volume 
can be reached by using many semi-buried containers. 

6° An outdoor enclosure for garbage and recycling materials containers or bins or a 
semi-buried container must be accessible by a circulation aisle with a street entrance.  
There must be an open space with a minimum length of 12 m in front of the door to 
the enclosure to allow the truck to park during the collection of garbage or materials 
for recycling. 

7° An outdoor enclosure for garbage and recycling materials containers or bins must be 
installed on a concrete or asphalt surface and it must have a door that closes 
automatically. In addition, it must be surrounded on three sides by a minimum 1 m 
wide green strip planted with grass and shrubs. 

8° The walls of the outdoor enclosure for garbage and recycling materials containers or 
bins must be at least as high as the garbage containers or bins so that they are not 
visible from the street or from a contiguous landsite located on the same street, but 
must not exceed 3 m or be less than 2 m in height. 

9° The exterior cladding material on the outdoor enclosure must be treated wood or 
masonry. In the case of the construction of a wooden fence, it must consist of 
openwork over a maximum of 20% of its surface. 

10° A door providing access to a storage area for garbage and recycling materials, 
whether indoors or outdoors, must be kept closed at all times and it must be fitted 
with an automatic door closer. 
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11° The outdoor enclosure for garbage and recycling materials containers or bins must be 
installed in such way that it allows separate treatment of the garbage and recycling 
materials. 

12° No enclosure or shed is required in the case of semi-buried containers. 

13° The storage of organic materials awaiting the collection is also allowed in all types 
of garbage storage allowed in previous paragraphs, apart from the outdoor enclosures 
for containers or bins. The standards of the previous paragraphs then apply, 
considering necessary adjustments. 

 

ARTICLE 5 Article 145 is modified by replacing its title by the following: 
 

145. ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO A GAS BOTTLE OR 
CANISTER WITH A CAPACITY OF MORE THAN 9.1 KG AND 
PROVISIONS APPLICABLE TO LIQUID FUEL TANKS 

 
 
ARTICLE 6 Article 147 is modified in order to add to the table line 27.1 as follows: 
 

Authorized use, 
building, structure 
or accessory 
equipment and 
projection for the 
main building  

Front 
Yard  

Side Yard 
not adjacent 
to a street  

Side Yard 
adjacent to a 
street  

Rear Yard 
not adjacent 
to a street  

Rear Yard 
adjacent to 
a street  

27.1. SEMI-
BURIED 
CONTAINER FOR 
GARBAGE, 
RECYCLING 
MATERIALS OR 
ORGANIC 
MATERIALS 

No  Yes Yes  Yes Yes 

a) Minimum 
distance from a 
landsite boundary 
line other than a 
street line 

-  1.5 m  1.5 m  1.5 m  1.5 m  

b) Other standards 
applicable 

See Article 156 

 
 
ARTICLE 7 Article 155 is modified by replacing the sub paragraph d) of the second paragraph 

by the following: 
 

d) The display area can be constructed with display cases specially designed for this 
purpose, or from the storage pallet containing the displayed items; 

 
ARTICLE 8 Article 156 is replaced by the following: 
 

156. ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO AN AREA FOR GARBAGE 
STORAGE 

In addition to the provisions applicable in virtue of Article 147, the following provisions 
apply to an area for garbage storage: 
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1° A space must be reserved inside or outside a building for garbage storage. The 
following table sets out the type of garbage storage and the volume of a garbage 
storage required according to the main use: 

Main use Types of garbage storage 
required 

Volume required 

1. Retail sale or on-site  
preparation of food products (fish 
store, butcher shop, fresh 
produce market, restaurant, 
cafeteria, etc.), including without 
limitations all commercial stores 
generating garbage of putrescible 
matter, but excluding outdoor 
public markets. 

• Refrigerated storage 
area inside the 
building where the use 
is carried. 

 

AND 

• Outdoor container or 
bin, or semi-buried 
container. 

Minimum 2.4 m3; 
1.8 m3 per 100 m2 of 
gross floor area for 
the use. 

2. Any commercial use other 
than those mentioned in item 1; 

3. Any use in the “Recreational 
(R)” group. 

• Storage area inside the 
main building where 
the use is carried  

OR 

• Outdoor container or 
bin  

OR 

• Semi-buried container 

Minimum 2.4 m3; 
0.9 m3 per 100 m2 of 
gross floor area for 
the use. 

 

2°  A garbage storage can have an inferior volume than required in the above table if it 
is equipped of a garbage compactor. A semi-buried container can have a one third 
lower volume than the volume required in the above table, thereby reducing the 
minimum required. The required volume can be reached by using many semi-buried 
containers. 

3° When an area for garbage storage is located inside a building, this area must be used 
for storing garbage. 

4°  Indoor or outdoor storage of garbage must not obstruct any emergency exit. 

5° When several establishments occupy a building, regardless of their use, the garbage 
storage area may be shared, on condition that the minimum volume required for each 
of the uses is in conformity with the provisions in the present by-law. 

6° A shelter for garbage storage must be contiguous to a wall of the main building and 
be set back at least 6 m from the main façade of the building. 

7° All outside garbage container or bin must be completely surrounded by an enclosure, 
with the exception of a semi-buried container. 

8° An outdoor enclosure for garbage containers or bins, or a semi-buried container, 
must be accessible by a circulation aisle with a street entrance. There must be an 
open space with a minimum length of 12 m in front of the door to the 
enclosure or in front of the semi-buried container to allow the truck to park during 
the collection of garbage or materials for recycling. 

9° An outdoor enclosure for garbage containers or bins must be installed on a concrete 
or asphalt surface and it must have a door that closes automatically. 
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10° The walls of the outdoor enclosure for garbage containers or bins must be at least as 
high as the garbage containers or bins so that they are not visible from the street or 
from a contiguous landsite located on the same street, but must not exceed 3 m or be 
less than 2 m in height. 

11° The exterior cladding material on the outdoor enclosure must be of a material 
authorized by the by-law for the main building served. 

 
ARTICLE 9 Article 171 is modified in order to add to the table line 24.1 as follows: 
 
 

Accessory use, 
building, structure 
or equipment and 
projection for the 
main building  

Front 
Yard  

Side Yard 
not adjacent 
to a street  

Side Yard 
adjacent to a 
street  

Rear Yard 
not adjacent 
to a street  

Rear Yard 
adjacent to 
a street  

24.1. SEMI-
BURIED 
CONTAINER FOR 
GARBAGE, 
RECYCLING 
MATERIALS OR 
ORGANIC 
MATERIALS 

No  Yes  Yes Yes Yes 

a) Minimum 
distance from a 
landsite boundary 
line other than a 
street line 

-  1.5 m  1.5 m  1.5 m  1.5 m  

b) Other standards 
applicable 

See Article 177 

 
 
ARTICLE 10 Article 177 is replaced by the following: 
 

177. ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO STORAGE FOR GARBAGE 
OR MATERIALS FOR RECYCLING 

In addition to the provisions applicable in virtue of Article 171, the following provisions 
apply to an area for the storage of garbage and materials for recycling: 

1° A space must be reserved inside or outside a building for the storage of garbage and 
materials for recycling.  The following are the types of garbage storage authorized: 

a) One (1) outdoor enclosure for containers or bins; 

b) Storage area inside the main building. 

2° The area for garbage storage must have a volume of 0.9 m3 per 100 m² of floor area 
of the use it serves, with the minimum volume being 2.4 m3. However, a semi-buried 
container may have a one-third inferior volume. The required volume can be reached 
by using many semi-buried containers. 

3° When an area for garbage storage is installed inside a building, this area must be 
used for storing garbage. 

4°  Indoor or outdoor storage of garbage must not obstruct any emergency exit. 
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5° When several establishments occupy a building, regardless of their use, the garbage 
storage area may be shared, on condition that the minimum volume required for each 
of the uses is in conformity with the provisions in the present by-law. 

6° A shelter for garbage storage must be contiguous to a wall of the main building and 
be set back at least 6 m from the main façade of the building. 

7° All outside garbage container or bin must be completely surrounded by an enclosure, 
with the exception of a semi-buried container. 

8° An outdoor enclosure for garbage containers or bins, or a semi-buried container, 
must be accessible by a circulation aisle with a street entrance. There must be an 
open space with a minimum length of 12 m in front of the door to the enclosure or in 
front of the semi-buried container to allow the truck to park during the collection of 
garbage or materials for recycling. 

9° An outdoor enclosure for garbage containers or bins must be installed on a concrete 
or asphalt surface and it must have a door that closes automatically. In addition, it 
must be surrounded on three sides by a minimum 1 m wide green strip planted with 
grass and shrubs. 

10° The walls of the outdoor enclosure for garbage containers or bins must be at least as 
high as the garbage containers or bins so that they are not visible from the street or 
from a contiguous landsite located on the same street, but must not exceed 3 m or be 
less than 2 m in height. 

11° The exterior cladding material on the outdoor enclosure must be of a material 
authorized by the by-law for a main building served. 

 
 
ARTICLE 11 Article 201 is modified by replacing sub-paragraph f) of the second paragraph of 

the first section by the following: 
 

f) Notwithstanding sub-paragraph e), the construction of an embankment of a minimal 
height of 0.6 m may be replaced by a low wall of equivalent height. or by plantation 
forming a continuous landscape composed of grasses, shrubs spaced not more than 
1.5 m or trees spaced not more than 6 m. 

 
ARTICLE 12 Chapter 19 is modified by the addition of section 4 as follows: 
 

SECTION 4: PROVISIONS APPLICABLE TO THE USES OF THE 
“COMMERCIAL (C)” GROUP 

 
330.3 FLOOR/SITE RATIO (F.A.R.) AND BUILD/LAND RATIO (B.F.S.) OF A 

SERVICE STATION 
 
The minimum floor/site ratio (F.A.R.) is of 0.10 on a land occupied by a use of the sub-
category “The retail distribution centres of petroleum products and fuel – c3a”. No 
minimum build/land ratio (B.F.S.) applies, and the maximum is set at 0.50. 
 
The present article does not apply when the main building has more than three (3) separate 
business premises, nor when it includes a use which is not part of the “Commercial (C)” 
group. The present article does not apply to integrated projects. 

 
 
ARTICLE 13 The present by-law comes into force according to law. 
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