
  
Public Notice 
 

 
 

PROMULGATION 
 

BY-LAW CA29 0040-36 
 
NOTICE is given that the following by-law was adopted at the regular sitting of the Borough of 
Pierrefonds-Roxboro council held on October 2, 2018 and was approved by the Director of the 
Service de la mise en valeur du territoire on October 26, 2018 in accordance with the certificate 
of conformity issued on October 26, 2018: 
 

BY-LAW CA29 0040-36 
 
By-law modifying zoning by-law CA29 0040 in order to regulate the implementation 
and the development of modular classroom units 
 
 

 
This by-law became effective on October 26, 2018 and is available for consultation at the Secretary 
of the Borough’s office during opening hours as well as on the Borough’s website at the following 
address: ville.montreal.qc.ca/pierrefonds-roxboro. 
 
 
 
GIVEN IN MONTREAL, BOROUGH OF PIERREFONDS-ROXBORO  
this first day of the month of November of the year two thousand eighteen. 
 
 
The secretary of the Borough 
 
 
 
Suzanne Corbeil, Attorney 
 
/rl 



PROVINCE DE QUÉBEC 
 
VILLE DE MONTRÉAL 
ARRONDISSEMENT DE PIERREFONDS-ROXBORO 
 
 

BY-LAW CA29 0040-36 
 
BY-LAW NUMBER CA29 0040-36 MODIFYING ZONING BY-LAW NUMBER     
CA 29 0040 IN ORDER TO REGULATE THE IMPLEMENTATION AND THE 
DEVELOPMENT OF MODULAR CLASSROOM UNITS 

 
 
At the Borough of Pierrefonds-Roxboro regular sitting held at the East Community Center 
located at 9665, boulevard Gouin Ouest in Pierrefonds, on October 2, 2018 at 7 p.m., in 
conformity with the Cities and Towns Act (L.R.Q., Chapter C-19), at which were present: 
 
Mayor of the Borough Dimitrios (Jim) Beis 
 
Councillors Catherine Clément-Talbot 
 Louise Leroux 
 Yves Gignac 
 Benoit Langevin 
 
All members of the Council and forming a quorum under the chairmanship of the Mayor of 
the Borough, Mr. Dimitrios (Jim) Beis. 
 
The Director of the Borough, Mr. Dominique Jacob and the Secretary of the Borough,     
Me Suzanne Corbeil, were also present. 
 
THE BOROUGH COUNCIL ENACTS THE FOLLOWING: 
 
The zoning by-law CA29 0040 is modified as follows: 
 
ARTICLE 1. Article 68.1 is added as follows: 
 
68.1. MODULAR CLASSROOM UNITS 

The installation of a temporary building of a modular classroom type is authorized on a 
yard occupied by a main use which falls into the p2b use subcategory of the 681 use 
subclass - Preschool, elementary school and high school.  

The installation of a modular classroom unit is authorized during a maximum period of     
36 months. 
 
A maximum of three temporary buildings of modular classroom type is authorized on a 
yard occupied by a main use which falls into the 681 use subcategory - Preschool, 
elementary school and high school. 
 
The installation of a temporary building of modular classroom type is authorized subject to 
the following conditions: 
 

1- The height of the temporary building is limited to one floor; 
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2- The temporary building must rest on removable mounts hidden by visual screens; 
 

3- The building’s coating materials must correspond to the requirements mentioned in 
article 250 – AUTHORIZED WALL CLADDING MATERIALS; 
 

4- The setback margins related to the building temporary installation must conform to 
those specified in annex A specifications chart of zoning by-law CA29 0040, for 
the implementation of a main building for the concerned zone where it is installed. 

 
ARTICLE 2 Article 171 “GENERAL PROVISIONS APPLICABLE TO THE USES IN 

THE “COMMUNITY (P)” GROUP” is modified as follows: 
 

a) By adding paragraph 38 – Modular building to the uses chart, building, 
construction et accessories equipment and projection to the main 
building authorized as follows: 

 

Accessory use, building, 
structure or equipment 
and projection for the 
main building 

Front 
Yard 

Side Yard 
not 
adjacent 
to a street 

Side Yard 
adjacent 
to a street 

Rear 
Yard not 
adjacent 
to a street 

Rear 
Yard 
adjacent 
to a street 

38-Modular building Yes Yes Yes Yes Yes 

 
 
 
ARTICLE 3 Article 248 “MODULAR OR SINGLE-MODULE BUILDING” is replaced 

by the following: 
 
  248.  SINGLE-MODULE BUILDING OR MODULAR  

 
It is not permitted to use a modular or single-module building for carrying 
out a main, additional or dependent use, unless the use comes under code 
“471 – Telephone communication, centre and network (except the use 
“4711 – Telephone exchange”)” in the sub-category “The production of 
public services and related activities (p3b)” or a use under code 681 - 
Preschool, elementary school and high school. 

 
 

ARTICLE 5 The present by-law comes into force according to the Law. 
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