
  
Public Notice 
 

 
 

PROMULGATION 
 

BY-LAW CA29 0040-23 
 
NOTICE is given that the following by-law was adopted at the regular sitting of the Borough of 
Pierrefonds-Roxboro council held on October 3, 2016 and was approved by the Director of the 
Service de la mise en valeur du territoire on October 28, 2016 in accordance with the certificate 
of conformity issued on October 28, 2016: 
 

BY-LAW CA29 0040-23 
 
By-law modifying zoning by-law CA29 0040 in order to modify sections 25, 138, 
143, 274 and to add section 143.1 applicable to swimming pools and spa following 
the coming into force of the consolidation of urban planning by-laws and provincial 
legislation on residential pool safety and to allow tempered glass as fencing material 
 

 
This by-law became effective on October 28, 2016 and is available for consultation at the Secretary 
of the Borough’s office during opening hours as well as on the Borough’s website at the following 
address: ville.montreal.qc.ca/pierrefonds-roxboro. 
 
 
 
GIVEN AT MONTREAL, BOROUGH OF PIERREFONDS-ROXBORO  
this sixteenth day of the month of November of the year two thousand sixteen. 
 
 
 
 
Suzanne Corbeil, Attorney 
Secretary of the Borough 
 
/rl 
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PROVINCE DE QUÉBEC 
 
VILLE DE MONTRÉAL 
ARRONDISSEMENT DE PIERREFONDS-ROXBORO 
 
 

BY-LAW CA29 0040-23 
 
BY-LAW NUMBER CA29 0040-23 MODIFYING ZONING BY-LAW NUMBER 
CA29 0040 IN ORDER TO MODIFY SECTIONS 25, 138, 143, 274 AND TO ADD 
SECTION 143.1 APPLICABLE TO SWIMMING POOLS AND SPA FOLLOWING 
THE COMING INTO FORCE OF THE CONSOLIDATION OF URBAN PLANNING 
BY-LAWS AND PROVINCIAL LEGISLATION ON RESIDENTIAL POOL SAFETY 
AND TO ALLOW TEMPERED GLASS AS FENCING MATERIAL 

 
 
At the Borough of Pierrefonds-Roxboro regular sitting held at the Westview Bible Church 
situated at 16789, boulevard de Pierrefonds in Pierrefonds, on October 3, 2016 at 7 p.m., in 
conformity with the Cities and Towns Act (L.R.Q., Chapter C-19), at which were present: 
 
Mayor of the Borough Dimitrios (Jim) Beis 
 
Councillors Catherine Clément-Talbot 
 Justine McIntyre 
 Yves Gignac 
 Roger Trottier 
 
All members of the Council and forming a quorum under the chairmanship of the Mayor of 
the Borough, Mr. Dimitrios (Jim) Beis. 
 
The Director of the Borough, Mr. Dominique Jacob and the Secretary of the Borough, Me 

Suzanne Corbeil, were also present. 
 
THE BOROUGH COUNCIL ENACTS THE FOLLOWING: 
 
The zoning by-law CA29 0040 is modified as follows: 
 

SECTION I 
 
ARTICLE 1 Paragraph 1 of Article 25 of zoning by-law CA29 0040 of the Borough of 

Pierrefonds-Roxboro is modified by: 
 

1° The addition of the definition « enclosure » as follows: 

  ENCLOSURE 
   
   See  « Fence » 
 

2° The addition of the definition «opening» as follows:  

OPENING 
  
An opening is a rupture in a wall for the ventilation or lighting, 
such as, without limiting the generality of the above, a door or a 
gate, a window or a bay window.  
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3°  The modification of the definition «swimming pool» as follows: 

   SWIMMING POOL  
     

indoor or outdoor basin at least 60 cm deep, which can be filled or 
emptied as needed and designed for swimming or aquatic 
activities excluding a whirlpool or hot tub when their capacity 
does not exceed 2000 litres. 
 

ARTICLE 2 Subsections 24 b) and 25 b) of Article 138 of zoning by-law CA29 0040 
of the Borough of Pierrefonds-Roxboro are modified by adding the 
reference to Article 143.1 opposite the subparagraphs b) «Other 
applicable standards» of subsection 24 and 25 to be read: 

 
« See Articles 143 and 143.1 »  

ARTICLE 3 Article 143 of zoning by-law CA29 0040 of the Borough of Pierrefonds-
Roxboro is replaced by the following:  
 

143. ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO AN IN-GROUND 
OR TO A SEMI IN-GROUND SWIMMING POOL 

 

In addition to the provisions applicable in virtue of Article 138, the 
following provisions apply to an in-ground or semi in-ground swimming 
pool: 

1° The surface area of a swimming pool cannot exceed a third of the area of 
the landsite on which it is built. Moreover, if it is located in the rear 
yard, it cannot exceed 50% of the area of this yard. Every swimming 
pool must be equipped with a ladder or steps allowing to get in and out 
of the water.  

2° A swimming pool must be located at least 2 m from the main building 
and at least 1 m from an accessory building. 

3° A swimming pool must be completely surrounded by a fence or a 
building wall with a minimum height of 1.5 m, located at a minimum 
distance of 1 m from the edge of the pool. The wall forming part of an 
enclosure must be provided with no opening.  

4° Notwithstanding the preceding subsection, a fence of a minimum height 
of 1.2 m can be placed so as to prevent access to the pool from the 
residence on the ground of which the swimming pool is located. 

5° A fence must: 

a)  be located at 1 m from any structure, equipment or furnishings that 
may facilitate climbing; 

b)  prevent the passage of a spherical object of 10 cm diameter; 

c) be rigid and fixed permanently; 
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d) be devoid of any attachment element, projection or open parts 
enabling climbing; 

e)  be composed of vertical elements, panels or chain link if the spacing 
between the meshes is less than or equal to 5.1 cm or having slats 
preventing climbing. 

Every passage in the fence must be closed by a door incorporating the 
same features as the fence, equipped with a self-closing device and a 
permanent locking mechanism which engages automatically on the 
inside of the fence and on the top part of the door. 

When the fence is located on a deck or platform giving access to the 
swimming pool, the fence height is calculated from the floor level, 
where appropriate. 

Lattice cannot be used as material for the fence of a swimming pool. 
In addition, a hedge or shrubs cannot constitute a fence. 

6° A patio or terrace attached to the main building, which provides direct 
access to the swimming pool can be located at a minimum distance of  
2 m from a rear and side property line. 

7° Any facility intended to provide or prevent access to a swimming pool 
must be maintained in good operating condition. 

8° Wastewater from the swimming pool must be discharged into the storm 
sewer or using pumps in drainage ditches. 

9o During the installation work of the swimming pool, if any, a rigid 
      temporary fence of 1.2 m must be installed safely to control access. 
 

 
ARTICLE 4 Article 143.1 is added after Article 143 of the zoning by-law  

CA29 0040 of the Borough of  Pierrefonds-Roxboro as follows: 
 

143.1 ADDITIONAL PROVISIONS APPLICABLE TO AN ABOVE- 
GROUND SWIMMING POOL OR A SPA 
 

In addition to the provisions applicable in virtue of Article 138, the 
following provisions apply to an above-ground swimming pool or spa: 

1° The surface area of a swimming pool cannot exceed a third of the area 
of the landsite on which it is built. Moreover, if it is located in the rear 
yard, it cannot exceed 50% of area of this yard. Every swimming pool 
must be equipped with a ladder or steps allowing to get in and out of the 
water.  
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2° A swimming pool must be located at least 2 m from the main building 
and at least 1 m from an accessory building. 

3° A swimming pool must be completely surrounded by a fence or a 
building wall with a minimum height of 1.5 m, located at a minimum 
distance of 1 m from the edge of the pool. The wall forming part of an 
enclosure must be provided with no opening. However, access between 
the swimming pool and the building can be protected by a fence or a 
pool wall of a minimum of 1.2 m so as to protect access to by either of 
the following ways: 

a) by means of a ladder with a security door that closes and locks 
automatically with the same characteristics provided in subsection 5. 

b) from a platform to which access is protected by a fence of a 
minimum of 1.2 m with the same characteristics provided in 
subsection 5 . 

c) from a terrace attached to the residence and arranged so that its 
opening to the swimming pool is protected by a fence of a minimum 
of 1.2 m with the same characteristics provided in subsection 5. 

4° Notwithstanding the preceding subsection, a swimming pool with an 
incorporated manufactured fence, whose height is at least 1.5 m need 
not be surrounded by a fence when access to the pool  is carried out in 
one or any of the ways listed above.  

5° A fence must: 

a) be located at 1 m from any structure, equipment or furnishings that 
may facilitate climbing; 

b)  prevent the passage of a spherical object of 10 cm diameter; 

c) be rigid and fixed permanently; 

d) be devoid of any attachment element, projection or open parts 
enabling climbing; 

e) be composed of vertical elements, panels or chain link if the spacing 
between the meshes is less than or equal to 5.1 cm or having slats 
preventing climbing. 

Every passage in the fence must be closed by a door incorporating the 
same features as the fence, equipped with a self-closing device and a 
permanent locking mechanism which engages automatically on the 
inside of the fence and on the top part of the door. 

When the fence is located on a deck or platform giving access to the 
swimming pool, the fence height is calculated from the floor level, 
where appropriate. 
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Lattice cannot be used as material for the fence of a swimming pool. 
In addition, a hedge or shrubs cannot constitute a fence. 

6° A spa must be provided with a lid equipped with a locking system. 
When not in use, the spa must be locked. 

7° The pipes connecting the device to the swimming pool should be 
flexible and should not be installed to facilitate climbing the wall of 
the swimming pool or the fence, accordingly.  

8° A patio or terrace attached to the main building, which provides direct 
access to the swimming pool can be located at a minimum distance of  
2 m from a rear and side property line. 

9° Any facility intended to provide or prevent access to a swimming pool 
must be maintained in good operating condition. 

10° Wastewater from the swimming pool must be discharged into the storm 
sewer or using pumps in drainage ditches. 

11° During the installation work of the swimming pool, if any, a rigid 
temporary fence of 1.2 m must be installed safely to control access. 

 
ARTICLE 5 Paragraph 1 of Article 274 of the zoning by-law CA29 0040 of the 

Borough of Pierrefonds-Roxboro is modified by adding, after subsection 
7°, subsection 8° as follows: 
 

8° Pannels of tempered glass.  

 
ARTICLE 6 The present by-law comes into force according to the Law. 
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